Mutatunk 7 +1+1 extra gyors, ám de laktatós ételt, amit össze tudtok dobni a hajózás ideje alatt!
Az ember fia/ lánya mégis csak nyaralni megy, szóval ha nem akartok egész nap a konyhában állni, akkor csapatosan is össze dobható gyors ebédek / vacsorák következnek.
A mi tapasztalatunk, hogy már első nap, vagy akár a hajózást megelőzően érdemes összeülnie a csapatnak, és átbeszélni, hogy milyen élelmiszerekkel és italokkal legyen ,,feltöltve” a hajó. Ezzel rengeteg időt spórolhattok, nem kell reggelente álmosan azon tanakodni, mi is legyen a mai menü, nem kell boltba menni, sorba állni, stb. Nem mellesleg a kikötők kis boltjai általában jóval drágábbak is, mint a szupermarketek. Na nem mondjuk, ha tudjátok, hogy hol van a piac, akkor arra érdemes időt szánni, klassz program egy horvát halpiac, és a hozzávalóink is tuti frissek lesznek.
Tipp: tapasztalat, hogy a fűszernövények imádják a sós levegőt, mikor hajózunk, szoktunk venni 1-2 fűszernövényt, ami nem csak hogy feldobja az ,,úszó lakosztályunkat”, de az ételek íze is frissebb lesz. Most pedig jöjjenek a kedvenc hajós ételeink:
TONHALAS SPAGETTI
Iszonyat gyorsan elkészíthető, a fantázia szab csak határt , hogy mivel turbózzátok fel, paradicsomot, paprikát is simán tehettek hozzá, friss zöld fűszerekkel, citrom levével még izgalmasabb lesz. Itt láthattok videót is, persze ettől el lehet térni, de alapnak nem rossz!
https://www.youtube.com/watch?v=YEovyQ6vFa0
FEKETE KAGYLÓ a megunhatatlan friss ropogós horvát lepénykenyérrel
A halpiacokon, vagy akár egyenesen a tengerből is beszerezhetitek a kagylót. Skradinnál kagylótelepeket is láthattok, itt akár vásárolni is tudtok friss kagylót. Imádjuk, ahogy Buday Péter előad ebben a videóban, jól mondja :-) Nézzétek csak!
https://www.youtube.com/watch?v=LpPwJUxXcfk
GARNÉLÁS CHILIS SPAGETTI FRISS BAZSALIKOMMAL
Ha már soknak tűnik a szénhidrát, akkor rizs is mehet köretnek ;-)
Aki nem bírja a csípőset annyira annak a garnélás-tejszínes-koktélparadicsomos verziót ajánljuk. Garnélarákot érdemes a halpiacon frissen venni, de tengerparti országról lévén szó, a fagyasztott verzió is tökéletes lesz. Ha most próbáljátok először a tengeri herkentyűket, vagy most próbáljátok megszerettetni valakivel, akkor érdemes garnélával kezdeni, édeskés íze miatt azok is szeretni szokták, akik nem rajonganak a tenger gyümölcseiért.
https://www.youtube.com/watch?v=w_dtz6OJhj8
BUREK
Na jó, egy kicsit csalás, de ha Horvátországban jártok, akkor kihagyhatatlan a sós és édes verzióban is kapható, tutira laktató burek. Szinte mindegyik pékségben kapható, ám a legjobb pékségekből már korán reggel elkapkodják. Húsos, túros, almás verzióban is imádjuk!
Elég csak fogyasztás előtt egy picit megmikrózni, vagy átmelegíteni, ha még reggel vettétek és már is kész az ebéd.
TURBÓ RÁNTOTTA
Ez az az étel, amit talán még olyan is tud készíteni, aki életében nem járt még a konyha közelében sem :-) Ismét a fantázia szab csak határt az összetevőket tekintve, de persze a tojás elengedhetetlen ;-)
Hogy laktatós legyen turbózzátok fel egy kis kolbásszal, zöldséggel, szalonnával, sajttal. Mutatunk egy Street Kitchenes videót, szeretjük azt a lendületet, amivel készül Zé omlettje- kattintsatok!
https://www.youtube.com/watch?v=zW8TyC9s3Kg
PAPRIKÁS KRUMPLI
Határeset főzési időt tekintve, hogy hajóra való-e , vagy sem, na de ha mindenki besegít a pucolásba, akkor nem lesz gond, és akár 2 napra elegendő is simán elkészíthető belőle. Ha már a krumpli is belekerült, akkor gyakorlatilag már csak néha meg kell keverni, és a végén jól megenni. Ezernyi videó van a neten, és gyakorlatilag mindenki egy kicsit másképp csinálja, a legjobb tanács amit adhatunk, hogy fogjátok be a hajó legénységét :-)
CSIRKEMELL STEAK VAJAS-PETREZSELYMES SPAGETTIVEL
Tudjuk, hogy sokan azt gondoljátok, a csirkemell száraz, na de már annyi gasztró műsor fut, hogy gyakorlatilag az ország fele álmából felébresztve is tud tökéletes csirkemellet sütni, anélkül, hogy kiszárítaná. Ha a sütés vége felé egy kis fokhagymás vajjal locsolgatjátok, akkor tuti nem fog kiszáradni! Spagetti helyett: nem akarunk fitnesz irányzatba elmenni, de az édesburgonya nagyon rövid idő alatt elkészül, ezért sokkal időspórolósabb, és egy picit talán egészségesebb is, mint a tészta.
Fedő alatt, felkarikázott hagymával megpároljátok , és kb. 6-7 perc alatt már kész is. Széll Tamást sem hagyhatjuk ki, ha már gasztronómiáról beszélünk:
https://www.youtube.com/watch?v=Dep7BwXCk_M
+1 DESSZERT (SZERŰSÉG)
Ha el akarod kápráztatni a többieket a hajón, akkor végy egy csomag leveles tésztát, csíkozd fel, kend meg mustárral, tegyél bele bacon csíkokat, szórd meg sajttal, csavarjátok fel, a tetejét kend meg egy kis tojás sárgájával, dobd be 10-12 percre a sütőbe és voilà, már kész is.
http://www.mindmegette.hu/baconos-csavart-teszta.recept/
EXTRA KALANDOK: grill on the deck!
Nem csalás , nem ámítás több bázison is bérelhető most már a hajóra grillező szett, szóval ha benne vagytok a kihívásokban, imádtok a szabadban sütögetni, akkor mindenképp igényeljétek. Horvátországban is kaphatóak előre pácolt húsok, kis kolbászkák, grillsajt, a piacon beszerezhettek friss zöldségeket, amik grillezve is isteniek. ( cukkini, kápia paprika, bébi kukorica)
A cikk születését ez a grillezős kép ihlette, a Dufour 520 vitorláshajóba hátul beépített grillező is található, mi szeretjük ezt az ötletüket!!!
Reméljük tetszett a cikkünk, ha van olyan recepted, ami gyorsan elkészíthető hajón is, akkor oszd meg velünk facebook oldalunkon.